вторник, 2 септември 2008 г.

Външна памет

Имало едно време един крал... Така започват приказките. Това, което следва, не е приказка, но започва по същия начин.

Та имало едно време един крал. Той бил велик и могъщ, враговете му треперели от страх пред него. Много победи извоювал кралят. Но...

Имал си той една тайна. Не можел нито да чете, нито да пише. Тогава на него или на някого от придворните (историята мълчи за точното авторство) му хрумнала гениална мисъл, която дала начало на едно от най-често използваните и до днес студентски "помагала". Така били създадени пищовите. Карл Велики ги използвал, за да се подписва на важните документи. Имал си листче с подписа и името си, от което преписвал (копирал), когато се налагало да се подписва. Хмм... интересно обаче как е четял какво подписва... Вероятно е имал добри адвокати :D

Дали е било точно така и дали това е началото на пищовите - не е съвсем сигурно. Образование е съществувало много преди това, та не ми се вярва политиците да са изпреварили в изобретателността си студентите и учениците. Поне досега в историята няма такъв случай.

Впоследствие техниките за преписване са разработени, усъвършенствани и обогатени многократно.

Как се правят пищови?

Създаването на пищови се опира на добрите традиции от миналото, но и следва развитието на технологиите.

















Основни правила при създаването на пищови:
1. Правете пищовите си сами.
2. Записвайте в тях само най-важното.
3. Пишете разбираемо и грамотно.
4. Използвайте съкращения, които можете да си разчетете.

Видове пищови:
1. Обикновен
2. Царски
3. Царски "невидим"
4. Хармоника
5. Цигара
6. Молив/химикалка

7. Дискета
8. Бодиарт



9. Вратовръзка
10. Деколте

11. Карта
12. Технически средства






Подробности можете да прочетете ТУК,
но източникът е ТУК (ползвайте речник).



Допълнителна информация - ТУК и ТУК.

Ако съм пропуснала нещо в тази толкова важна за всеки студент област, не се съмнявам, че ще имам възможност да попълня пропуските в знанията си още на следващия изпит.

Препоръка: Задължително си подготвяйте "пищови" за изпитите! Това е гаранция, че поне веднъж сте прочели материала, откроили сте основните моменти в него и сте ги записали. Но внимавайте с правописните грешки, че много неграмотни хартийки хващам напоследък!

1 коментар:

garvana каза...

Има един сайт www.pissalka.com Tам се предлага химикалка-справочник.Хваща информация 20 страници голям формат. Има и видео с обяснение.Химикалът е перфектен за преписване.