вторник, 3 март 2009 г.

Прокълнатите книги



В историята на човечеството много книги са били обявявани за прокълнати по различни причини. Някои от причините за проклятието са напълно ясни - например тази книга от човешка кожа.


Но много повече книги са заклеймени заради съдържащото се в тях знание, обявявано за опасно.

За най-древната прокълната книга се смята Книгата на Тот, написана на 78 златни плочи. Причината за унищожаването и е, че съдържала тайната на могъществото, давала власт над земята, океана и небесните тела. В нея били представени основните положения на наука, наречена "психологическа оптика". Разкривала тайните на общуването, на въздействито върху други хора от разстояние, дори на възкресяването на мъртвите...

Съществува версия, че информация от тази книга е достигнала до наши дни с помощта на картите Таро.

Книгите на Тайния съюз на деветимата неизвестни, създадени по заповед на индийския цар Ашока, съдържали знания от областта на различни науки:
Първата - психология на тълпата и въздействие върху масите. Смятана е за най-опасната, тъй като дава контрол над света.
Втората е посветена на нервната система. Описани са различни начини за убиване и съживяване на човек само с едно докосване.
Третата - микро- и макробиология.
Четвъртата - химия.
Петата - земни и извънземни начини за осъществяване на връзки.
Шестата - гравитация и начините за преодоляването и с помощта на особено психическо състояние на човека.
Седмата - знания за светлината.
Осмата - космогония.
Деветата - социология.
Самият Съюз на деветимата е смятан за организация, създадена за да наблюдава развитието на науката и да възпрепятства развитието на знание, което може да доведе човечеството до самоунищожение.

Ключовете на Соломон. Просто четете Дан Браун ;)

Книгата на Абрамелин свързва успеха на всяка магия със споменаването на свещените имена на Бога, използване на окултни формули... абе четете кабала...

Руската Черна книга. Има предположения, че книгата е съдържала множество оригинални текстове и преводи по астрология, изкуството да се правят хороскопи, за влиянието на звездите върху живота на хората и др. Според легендата книгата е зазидана в стената на манастир със заклинанието, ако бъде открита, да настъпи краят на света. Самото споменаване на Черната книга е хвърляло в паника много поколения вярващи.

"Стеганография" на Абат Тритемий - по думите на самия автор книгата разкрива тайната как да наложим своята воля на друг човек, дори да се намираме на голямо разстояние от него. Е как да не бъде изгорена подобна книга!


Беседите на доктор Джон Ди с духовете. Самото заглавие на книгата вече е достатъчно основание да бъде заклеймена. Джон Ди е един от най-образованите хора в Англия по времето на Мария I Тюдор. Назначен е за кралски астролог. С помощта на магическите кристали, които и до днес тревожат въображението на почитателите на окултните занимания, той успява да види, че скоро кралицата ще умре, без да остави наследник, и на трона ще се качи Елизабет, която по това време е в немилост. Заради това предсказание е хвърлен в тъмница с обвинение, че се опитва да подчини живота на монарха на магията.
Предсказанието обаче се сбъдва.

И след като изписах толкова глупости, я да видя дали мога да ви накарам да видите това, което не искате:



Поздрав за тези, които изчетоха тази дивотия:D

1 коментар:

Кристалина каза...

В тази връзка попаднах и на една, макар и не прокълната, но обвита в мистерии книга - така наречената 'Ръкопис на Войнич'. Ето какво казва Уикипедия за нея: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%87