сряда, 23 юни 2010 г.

Реквием за една култура

Тук имаше цитат от един професионален писател, но тъй като не знам дали не нарушавам авторските му права, като го цитирам, премахнах цитата. Смисълът на цитата беше за силата на думите и за влиянието им върху поведението на хората. :)

Преди малко прочетох за "престъпниците" от библиотеката chitanka.info.

Аз съм съучастник в "престъплението", наречено четене, рецидивист съм в "престъплението" да учиш другите да четат, а в професионалната ми страница има линк към Читанката.

В стила на българските традиции не мога да не "натопя" и други съучастници на "опасната групировка", които са нанесли "щети за милиони" на България и на българската духовност: това Вазов, това Ботев, разни там приказки и други "бабини деветини". Ами "вредното" чуждо влияние на Астрид Линдгрен, Братя Грим... Пречат ни! Заради ей такива "опасни типове" децата не могат да си гледат спокойно турските сериали, не могат да си играят любимите компютърни игри, да не говорим, че се лишават от сериозното телевизионно възпитателно въздействие на ББ (да се чете Биг Брадър или... кой като си иска - на кого ли му пука!).

Затова няма що да се спира дотук. Да се закрият всички библиотеки! Думата "читалище" да се заличи от речниците! Да се премахнат училищата и университетите - те и без това са на изчезване, защото младите хора заминават да учат в чужбина.

Според едно авторитетно международно изследване българските ученици били на много предни позиции по четене. Срамота! Ето докъде докараха децата такива като екипа на Читанка! Но работата по унищожаване и на последните остатъци от читателската култура на българите продължава.

А на нас не ни остава нищо друго, освен да пожелаем на българските младежи "На добър час!" (докато все още знаят "Де е България") и да основем във Facebook най-голямата българска група - Grupata na balgarite, pi6e6ti ot 4ujbina.

2 коментара:

Анонимен каза...

Голяма тема стана, хубаво е, че хората пишат, вълнуват се и им пука.
Колкото до фейсбук групата, има нещо иронично във факта, че на латиница пишат главно хора от България. Тези навън имат фонетична...

доставка на млечни продукти каза...

Темата е много актуална и все още. Аз също не си обяснявам защо повечето предпочитат да пишат на латиница, което според мен е по-трудно защото нямаш букви като ч,щ,ш...