неделя, 24 август 2008 г.

Някой или някои?

Някои хора използват формата на думата, завършваща на "й", и за единствено, и за множествено число. Правилото обаче е следното: съществителните имена от мъжки род, завършващи на "й" в единствено число, в множествено число получават окончание "и": един музей - много музеи, един трамвай - много трамваи и т.н. Същото се отнася и за някои местоимения: някой човек - някои хора. Съществителните имена от женски род, завършващи на "я", също получват окончание "и" (а не "й") в множествео число: една традиция - много традиции, а не традиций.

Това е една от най-често допусканите правописни грешки дори от хора със сравнително добра правописна култура. Радостно е, че в интернет все по-често се забелязва стремеж да се спазват правописните правила и да се пише на кирилица. Още за правописа можете да видите ТУК.

Ето и един текст, с който можете да проверите знанията си за правописа. Открийте грешките:

Вечертта най малкия брат взел лъка с стрелите и отишал в градината. За да не заспи, той си порязъл малкият пръс и го вързъл с сол - да го боли. По сред нош се задала една птица с огнени пера: като слънце светела. Тя кацнала право на най големият клон и почнала да яде ябалките. Момъка се прецелил със лъкът и пуснъл една стрела. Птицата хфръкнъла и от нея паднало едно перо: само това одкъснала стрелата. Момъка взел огненното перо и го занесал на царят. Като го внесал във стаята, цялата стая светнала от него.

Успех!

Няма коментари: